Turuset

Pohjois-Savon Turusia sukukirja

Kirja on painettu keväällä 2018

Tässä vähän tietoja kirjasta:
•  Sivukoko: A4 (210 x 297 mm), kovakantinen
•  Sivumäärä: 448 tiivistä sivua, lankasidottu
•  Sukutietoja yhteensä 10 110 henkilöstä
•  Tarinoita ja artikkeleita n. 130 sivua
•  Valokuvia n. 230 kpl, joitain värikuvia
•  Karttoja, kaavioita, asiakirjakopiota yms.

 • Kirjoja on vielä runsaasti, joten tilatkaa itsellenne ja vaikka lahjoiksi sukulaisillenne! Levittäkää tietoa kirjasta myös kaikille, joita se ehkä voisi kiinnostaa – myös netittömille! 
 • Hankkikaa omat kirjat myös lapsillenne – he arvostavat niitä kovasti myöhemmin!

∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Kirjan hinta ja tilausohjeet:
 • Kirjojen hinnat postitettuna: 49,50 € / kpl *
 • Kirjojen hinnat noudettuna:  40,00 € / kpl

* Sisältää normaalit posti- ja lähetyskulut, 2-3 kirjaa samalla postimaksulla.

Maksulliset lisäpalvelut:

 • Ovelle-paketti = kotiin / laatikkoon kannettuna + 14 €
 • Paperinen paketin saapumisilmoitus + 5 €
 • Ulkomaan paketti, pohjoismaat + 18 €

Toimitusaika n. viikko, koska postitoimipaikka on kaukana.

Tilausohjeet:

 • a)  Sähköpostilla:  erkki.kettunen[at]atk-rasti.fi
 • b)  Postilla: Atk-Rasti, Takaharjuntie 15, 83430 Käsämä
 • c)  Puhelimella (tai tekstiviestillä):  050 307 5386

Tarvitaan vähintään seuraavat tiedot:
Tilaajan nimi, puhelinnumero, postiosoite ja kappalemäärä.
Toimituksen mukana tulee lasku (jossa on maksuaikaa 10-14 pv).

Kirjojen nouto:

Kirjoja voi noutaa kahdesta eri paikasta nettohintaan:

 • Erkki Kettunen,  Takaharjuntie 15, 83430 Käsämä  (ks. yhteystiedot)
 • Inkeri Rissanen, Teerentie 18,  71800 Siilinjärvi (puh. 050 5440122)

Olisi hyvä sopia noudosta etukäteen, jotta olisimme paikalla
Käteismaksu tai lasku mukaan (ei pankki- tai luottokortilla).

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muistutus: Kirjoista löytyviä henkilötietoja ei saa käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen, koska ne on kerätty vain kirjoja varten! Tietoja ei saa missään tapauksessa laittaa nettiin!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Kysymyksiä Turusten sukukirjasta:

Kirjan virheet: Miksi kirjan sukutiedoissa voi olla virheitä?
Varsinkin uudempia suku- ja henkilötietoja on kerätty monista lähteistä ja monella tavalla. Suurin osa 1900-2000 lukujen tiedoista tuli sähköpostilla niitä keränneiltä henkilöiltä. ”Keräilijät” puolestaan saivat tietoja sukulaisiltaan mm. puhelimitse ja siinä on ollut yksi ”heikko kohta”. Myös tietojen lähteissä esim. virkatodistuksissa näyttää olevan kirjoitusvirheitä – puhumattakaan muistinvaraisista tiedoista.
Kirjoitus- ja lukuvirheitä on tullut myös tietojen syöttövaiheessa: Henkilöitähän kirjassa on yhteensä yli 10 100 syntymäaikoja liki saman verran ja kuolinaikojakin arviolta n. 7000. Todennäköisyydenkin mukaan siinä määrässä virheitä tulee…
Ilmenneistä virheistä kannattaa ilmoittaa, mielellään sähköpostilla. Virheet korjataan ainakin seuraavaan painokseen, suuremmista virheistä ja puutteista ilmoittaja voi saada ”oikaisuliitteen” kirjansa väliin.

Kannet ja kansikuva: Mistä kansikuva on otettu, kuka kuvasi ja kuka kannet suunnitteli?
Kannen kuva on otettu suotuveneestä Vuotjärveltä, Kopralahden puolelta. Kuvan otti ja kannet suunnitteli Erkki Kettunen.

Kirjan vanhojen kuvien laatu: Miten kirjaan on löytynyt vanhoja naarmuttomia valokuvia?
Pieni osa kuvista oli tosiaan hyvin säilyneitä. Suurimmasta osasta kuvia on kuvankäsittelyssä poistettu naarmuja, tehty vaalennuksia, rajauksia, jopa uusia taustoja, oiottu vinouksia yms. korjauksia. Huonompien kuvien käsittelyyn painokelpoiseksi meni useita tunteja, osasta selvisi puolessa tunnissa.

Kirjan paino: Miksi kirja on niin painava (1,85 kg)?
Kirja painettiin kuvien ja karttojen laadun takia paremmalle (sileämmälle) paperille: Paperi on siis tiiviimpää, painavampaa ja kalliimpaakin… ”Normaalipaperille” painettuna kirja olisi ollut noin puoli cm paksumpi, mutta vähän kevyempi.
Toisaalta onhan kirjassa 448 sivuakin, sivukoko A4 ja kovat kannet.

Lisäkysymykset: Voitte lähettää lisääkin kysymyksiä Turusista, vastailen niihin tällä palstalla parhaani mukaan.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

SUKUTAPAAMINEN JA SUKUKIRJAN JULKISTAMINEN 4.8.2018

Paikalla oli toista sataa Turusta ja Turusten jälkeläistä – ympäri Pohjois-Savoa ja muualtakin Suomesta. Tässä vähän ”otoksia” tilaisuuden kulusta – ulkomuistista lueteltuna:

Tilaisuus alkoi Tapio Rautavaaran (levyltä) laulamalla kappaleella: Exodus eli ”Sain kauniin maan ja täältä milloinkaan, en tahdo enää mennä pois…” Tilaisuuden avannut Erkki Kettunen kyselikin lauluun liittyen: ”Näinkö lienevät ajatelleet meidän esi-isämmekin, kun tulivat aikoinaan Pohjois-Savoon ja jäivät tänne asumaan?”

Pienten esittelyjen jälkeen, Erkki jatkoi: ”Palataanpa vielä tuohon alkulauluun. Pohjois-Savon ensimmäisille Turusille tuo kaunis maa on ollut Kuopion Puutosmäki. Säilyneiden historiatietojen mukaan juuri Puutosmäelle he tulivat ja asettuivat asumaan. Heistä ovat polveutuneet kaikki nämä myöhemmät Turusten sukuhaarat. Heistä kertoo myös nyt ilmestyvä Pohjois-Savon Turusia sukukirja.”

”Moni saattaa kysyä, missä on tämä Puutosmäki? Kun Kuopiosta mennään etelän kautta Vehmersalmelle, on Puutossalmen lossi. Kun lossilta lähdetään Soisalon saareen, Puutosmäki jää vasemmalle. Tie tavallaan kiertää Puutosmäkeä, osin nouseekin sille.
Puutosmäeltä on hienot näkymät Kallavedelle. Kallaveden vesistöjä pitkin Turuset myös levittäytyivät Koillis-Savon suuntaan ja muuallekin Pohjois-Savoon.”

Seuraavaksi laulettiinkin yhteislauluna Kallavesj-laulu

Puhe: Martti Turunen (eläkkeellä oleva rovasti Paltamosta, syntyisin Nilsiän Ranta-Sänkimäestä). Martti ihmetteli puheensa aluksi suomalaisten ja etenkin savolaisten sitkeyttä, kun he tulivat asuttamaan näitä erämaita. Sitten hän käsitteli 1800-luvun herännäisyyden vaikutuksia perheensä hänen omaankin elämäänsä.

Laulettiin yhteislauluna Paimenpoika-laulu. Turusten sukukirjassa on tarina paimenpojasta, joka menetti eväänsä.

Puhe: Inkeri Rissanen (o.s. Turunen, eläkkeellä oleva ruotsin kielen opettaja Siilinjärveltä, syntynyt Ranta-Sänkimäessä). Inkeri puhui koulutuksen kehityksestä Suomessa ja Savossa.

Laulettiin yhteislauluna Savolaisen laulu

Puhe: Heikki A. Turunen (eläkeläinen ja intohimoinen sukututkija, asuu nykyisin Kuopiossa, syntynyt Juankosken Akonpohjassa). Heikki puhui aluksi sattumuksista, joita on tullut, kun hän on täysnimikaima kirjailija Heikki Turusen kanssa. Lopuksi hän käsitteli sukututkijaksi alkamistaan, sukututkimuksiaan ja erityisesti Turusten suvun tutkimista.

Sitten seurasi sukukirjan paljastus (Heikki Turunen ja Erkki Kettunen) ja ”palkintokirjojen” luovutus tutkijoille ja muille eniten kirjan hyväksi tehneille henkilöille:
Heikki A. Turunen, Kaarina Turunen, Martti Turunen ja Inkeri Rissanen. Tutkija Esa Kettunen päässyt paikalle ja saa vastaavan ”palkinnon” postitse.

Keskusteltiin Turusten sukuseuran perustamisesta. Perustettiin ”työryhmä” valmistelemaan asiaa, vetäjänä Inkeri Rissanen.

Lopuksi alkoi sukukirjan myynti ja kirjojen innokas selailu. Toista sataa kirjaa myytiin, mutta saman verran odottaa vielä ostajia – tilatkaa!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *